Blog Natasja

Ik ben Natasja Veldman (52) en ik heb een bijzondere dochter, genaamd Mirre (17).
Mirre is geboren met microcefalie, een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenen zich
niet volledig ontwikkelen en de schedel te klein blijft. Het is een prachtig en mooi meisje,
maar wél een meisje met beperkingen. Ik schrijf geregeld een blog over haar wat wij meemaken en
hoe zij zich ontwikkelt in haar wereld.

Natasja en Mirre - Blog: Ontwikkelingsniveau......slik....

vrijdag 20 september 2019
Natasja en Mirre - Blog: Ontwikkelingsniveau......slik....

Ik kreeg een verslag van de orthopedagoog en dat is reden om weer even wat op te schrijven.

 Er is namelijk een psychologisch onderzoek gedaan na 4 jaar weer en dat is altijd wel een pittig momentje, een realiteitscheck. Toch weer een soort schrik ondanks dat je het wel weet. En tijd dus om wat meer uitleg te geven hierover hoe het gaat met Mirre op dat vlak.

Mirre is nu 17 jaar en heeft dus psychomotore retardatie ten gevolge van microcephalie. In de jaren bij de Lotusbloem laat zij op alle gebieden een groei zien, dat is super fijn! Zij is een sociaal gericht meisje, houdt van gezelligheid en kijkt graag naar anderen. Ze maakt graag een 'praatje' op haar manier met de mensen om haar heen en doet graag klusjes met de begeleiding. Donderdag wasdag bijvoorbeeld, op de deur kloppen en vragen om de was, 'Mag ik was?' Dit kan ze niet alleen maar doet ze met de begeleiding.

Dit is nodig omdat ze kwetsbaar is gezien haar beperkte evenwicht en ontbrekende opvang reflex. Dus ook tijdens de dag is er altijd toezicht nodig als zij zich beweegt in de ruimte. Zeker als er kinderen bij zijn die lekker rennen en die per ongeluk haar zouden aanstoten, dat kan wel gevolgen hebben (gaat gelukkig heel goed dankzij goede begeleiding!). Maar ja, ze wordt 18 juni volgend jaar dus dan gaat ze ook de overstap maken naar dagbesteding voor volwassenen slik....
Oké, het is wat het is, terug naar het onderzoek. Er is behoefte naar een actueel beeld van haar ontwikkelingsniveau vanwege haar nadere 'volwassen' leeftijd, Mirre krijgt fysiotherapie en logopedische behandeling op de Lotusbloem, zo fijn!

Even wat feiten op een rijtje van de afgelopen jaren:
2005 - gemiddelde ontwikkeling van 12,5 maand oud
2006 - ongeveer 13 maanden
2009 - ongeveer 17 maanden
2015 - ongeveer 24 maanden, er is dan sprake van ernstige verstandelijke beperking
2019 - tussen de 24 en 27 maanden, ik zal het verder uitleggen, ik riep altijd zeg maar dat ze 2,5 jaar is, maar dat is eigenlijk dus nog minder, maar ach kniesoor die hier op let natuurlijk. En die paar maanden is echt wel een verschil namelijk gek genoeg.

Er wordt d.m.v. spelletjes gekeken wat zij doet en kan, dus hoe reageert zij op voorwerpen, personen, imiteren, geheugen, probleempjes oplossen, aanwijzen en benoemen van plaatjes enz. En ook de motoriek is vooral fijne motoriek bekeken, handmotoriek.

Mirre hoort echt werkelijk alles, dus tijdens de test benoemt ze dat ook, giechelt soms, zegt 'boem' als er wat omvalt (super grappig namelijk) en ze moet wel beetje aangespoord worden tot wat te gaan doen (ach wie niet 😏). Ze heeft plezier tijdens de test, belangrijk. Ze praat tijdens de test dan met eenwoordzinnen, niet altijd duidelijk natuurlijk voor een ieder, zelfs niet voor mij af en toe hoor, soms jammer genoeg. Of ze gebruikt een gebaar erbij, maakt het soms duidelijker. Haar taalbegrip is wel groter. Mirre is ook niet gefrustreerd als ze niet wordt begrepen, dat is wel fijn op zich. Ze heeft een spraakcomputer bij zich die ook een en ander kan helpen bij het uitspreken wat ze wil (deze moet ik nog aanpassen met nieuwe woorden, plaatjes enz, altijd een lekker klusje ...not).

Mirre heeft een korte aandachtsspanne maar blijft gemotiveerd om dingen te doen. Het kost Mirre wel moeite om een en ander te verwerken en daarna te handelen, dat is wel vertraagd zeg maar.

Wat doet ze dan bijvoorbeeld in zo'n test. Een pennenbord, dan moet Mirre de staafjes pakken en deze in de gaatjes doen of een legpuzzel, dat ze best goed, zegt ze zelf dan ook 'goed' 😁. Kleuren matchen of met een beer spelen, drinken geven aan de beer, haren kammen als ze een kam krijgt om zo te spelen. Haar ontwikkelingsniveau op cognitief gebied is dan 30 maanden.


Taalbegrip, ze weet heel goed kledingstukken of lichaamsdelen te herkennen. Maar bv voornaamworden, zij, hij, mijn enz dat is moeilijk. Dit wordt geschat op 27 maanden.

Taalproductie; ze imiteert woordjes en gebruikt ook woorden en ja en nee en neemt wat initiatief tijdens het spel en daar zit ze dan op 24 maanden.

Motorisch; fijne motoriek, ze kan een potlood op papier zetten, maar een streep natekenen is al moeilijk. Mirre kan blokjes stapelen en losmaken als ze niet te strak zitten of blokjes rijgen, daar zit ze op 27 maanden.

Conclusie: Mirre maakt een ernstig vertraagde ontwikkeling door op alle domeinen maar positief nieuws .....ze laat wel groei zien! Dus nu is het tijd om te kijken naar vervolg voor haar als zij naar de volwassen dagbesteding gaat en waar zij baat bij heeft. Dus een rustige omgeving waarbij ze betrokken wordt bij activiteiten, kan blijven groeien in haar vaardigheden en kan genieten van het samen bezig zijn. Korte simpele opdrachtjes kan ze goed aan, maar ze is beperkt in haar taal en kan zich onvoldoende uiten dus daarom ook gebaren en picto's/foto's gewenst. Allemaal zaken om rekening mee te houden voor de nabije toekomst.

Het verslag is altijd een moment van bezinning en je weet het, en toch... als het zo op papier staat is het toch weer slikken. Blijft soms gewoonweg stom, klote enz. maar ja het is wat het is en zij is gelukkig een heel blij meisje dus wij vinden natuurlijk een mooie plek voor haar met alle begeleiding voor haar toekomst! En met deze informatie kunnen we verder kijken en komt het zeker goed, op naar een nieuwe weg, hoe spannend ook.

Hiermee sluit ik af, dus tot snel weer en lieve groet,
Natasja