Blog Natasja

Ik ben Natasja Veldman (53) en ik heb een bijzondere dochter, genaamd Mirre (18).
Mirre is geboren met microcefalie, een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenen zich
niet volledig ontwikkelen en de schedel te klein blijft. Het is een prachtig en mooi meisje,
maar wél een meisje met beperkingen. Ik schrijf geregeld een blog over haar wat wij meemaken en
hoe zij zich ontwikkelt in haar wereld.

Natasja & Mirre - blog nieuw hoofdstuk voor Mirre

donderdag 03 december 2020
Natasja & Mirre - blog nieuw hoofdstuk voor Mirre

Ja hoor het is zover! De dag is aangebroken dat Mirre naar haar nieuwe dagbesteding gaat in de buurt van haar oude dagbesteding toevallig.
We starten met wennen op een woensdag 14 oktober, ik breng haar zelf (met mondkapje) en drink op de groep een kopje thee (zonder mondkapje natuurlijk 😉) en Mirre drinkt ook thee. Ze zit dapper op haar stoel en kijkt nieuwsgierig rond. Ze kent al 1 jongen van de oude dagbesteding dus dat voelt vertrouwd en de anderen zijn helemaal prima en goed gekeurd. Allemaal met een eigen handicap en gebruiksaanwijzing, net als Mirre. Haar nieuwe vaste begeleidster helpt Mirre goed en ik laat haar dan ook achter in goede handen. Ze zwaait als ik weg ga en nee joh geen tranen niks! Wauh, heerlijk ga ik weer aan het werk. Als ik haar die middag weer kom ophalen, heeft ze een goede 1e dag gehad, wat een fijn gevoel zeg!

Op naar meer wendagen, week erna weer een dag en uiteindelijk ook 2 dagen en daarna 3 dagen per week wennen. Eigenlijk gaat alles best goed. Het is wel wennen natuurlijk, de andere cliënten (zo noem je ze dan natuurlijk) zijn twintigers Mirre is de jongste van de groep. Alles is natuurlijk anders, vertrouwen moet nog groeien voor deze mama hier hoor. Maar Mirre doet dit écht knap en slaat zich hier dapper doorheen. 
Het leuke is, ze zit in groep G, maar ze kan ook contact maken met een andere groep (R), genaamd die aan elkaar verbonden zijn. Die groep R is wat drukker en zelfstandiger en Mirre vindt dat dan wel reuze interessant om naar te kijken, haar eigen groep G is iets rustiger en dat is voor haar ook heel fijn en veilig. Op vrijdag is er disco, nou zeg, dat is een feest! Haar favoriete nummers Leef (André Hazes jr) en liedjes van K3 worden gedraaid dus echt een feestje! Ze heeft niet echt gedanst maar wel volop genoten van de muziek en alles eromheen, dus dat wordt wat elke vrijdag een knalfeest! 

Wat ook leuk is dat ze zowel op haar nieuwe dagbesteding (we noemen het school hierna) ook kan wandelen naar haar oude dagbesteding en andersom. Dus er wordt geregeld gewandeld en gezwaaid en op deze manier leert Mirre langzaam afscheid nemen van haar oude dagbesteding en wennen aan haar nieuwe school. Zo noemt zij het zelf al. Op woensdag gaat ze naar school (trots ben ik hoor)!

Helaas is er dan wel even een 'setback', de groepen G en R gaan dicht want er is een Corona besmetting dus Mirre moet in quarantaine en net in de week dat we afscheid zouden nemen van de oude dagbesteding. Een zeer beladen week wordt nog hectischer en eigenlijk op moment dat ik dit te horen krijg, slaan even alle stoppen door. Pffff, tja geen vakantie dit jaar, zoveel thuis met mijn meisje in de 1e maanden van het jaar en werken en geen leuke dingen, deze hakt er weer keihard in! Alles stopt! Alles staat stil! Hoe dan? Wat een ellende! 

Oké, dingen regelen:
*oude dagbesteding bellen,
* Boodschappen doen, want tja ik eet toch anders dan Mirre tussen de middag, arme kind moet wel een boterham kunnen eten komende dagen.
* Mirre ophalen.
* Afscheid oude dagbesteding annuleren. (De begeleiding en hoofd van dagbesteding vangen mij super lief op en balen net als ik want tja afscheid nemen gaan we natuurlijk een andere keer doen)
*Weer thuiswerken met Mirre thuis op de bank.

Mirre is super lief maar ja ik had er niet op gerekend. Ik zit hele dagen te videobellen, zoals Mirre zegt, mama praten (met handgebaar vingers naar naar de duim op en neer bewegend grinnik) en Mirre kijkt filmpjes op de iPad of DVD's van bijvoorbeeld K3 of het Zandkasteel. Het voelt niet echt lekker maar ik heb even geen keuze. Het is maar een paar dagen. Gelukkig kan haar papa woensdagavond even komen eten met haar, zodat ik lekker kan trainen (boksen/afreageren). Ook op vrijdagmorgen komt hij, zodat ik ook even kan sporten en naar de mondhygiënist. Dan moet ik weer eten halen want het weekend zit ik binnen met Mirre. Gelukkig heeft Mirre er weinig last van, ze schikt zich hierin, dus ik ook. Maar poeh 5 dagen binnen, duren lang joh. 

Maar maandag mag ze weer! Heb helemaal zin in deze week. We doen de afscheidsweek over en dus gaat Mirre maandag en dinsdag naar oude dagbesteding, leuke dingen doen ter afsluiting, woensdag naar School en donderdag is het zover, Het Afscheid, slik, na 15 jaar.......

En wat een mooi afscheid was het pffff. De ochtend begint met afscheid nemen van de vaste busbegeleiding Ala en Hans pfff begint al goed, tranen komen al, dank voor alle veilige ritten met mijn meisje! En dan komen de 1e foto's door van afscheid nemen van alles, wat doet de begeleiding dit goed! In de middag worden wij gezellig ontvangen door de groep Kikkers, natuurlijk op 1,5 m afstand en met mondkapje, wij krijgen lieve cadeautjes uit een mand die vol hangt met tissues (die overal terugkomen), lieve woorden, tranen. We hebben nog een gebakje meegenomen en wij geven ook afscheidscadeautjes. Slik.... afscheid nemen van de gymzaal, het zwembad.....Laatste keer de was ophalen en fietsen op de Duofiets met Karin Laatste keer in de hal.... Dagggg lieve lieve Kikkers.... slik......

Dan is het echt tijd om te gaan. Met Super gave boeken vol met verhalen en foto's, Mirre’s lievelingsboek van Dikkiedik en lieve cadeautjes in onze handen, lopen we met de hele groep naar onze auto. Onderweg staan alle kinderen en begeleiding van de Lotusbloem te zwaaien met tissues...... wauh, indrukwekkend zo lief, zo mooi. Wat een prachtig afscheid zeg!!! We zwaaien samen vanuit de auto ...de laatste keer, slik.....daaaag en dank lieve iedereen!!!!

Mirre is super moe van deze dag en wil op tijd naar bed, heb het nog een beetje gerekt tot 19:30 uur en daarna gaat ze heerlijk slapen. Ik drink lekker een glas wijn (dank lieve Karin, Madeline en Inge) en ga rustig de boeken bekijken. Dan vloeien rijkelijk de tranen, zulke leuke oude foto's van Mirre met al haar vriendjes die ze al zo lang kent, een paar zal ze wel terug zien verwacht ik, door goede band die ontstaan is met de mama's, dus niet helemaal afscheid! Maar zo voelt het wel, afsluiten van een mijlpaal en ja het is zo goed, maar doet wel even pijn. 

Dan is het vrijdagmorgen en is de laatste dag van deze beladen week voorbij en Mirre denkt maar aan 1 ding en zodra ze wakker is zegt ze: 'Leef'? Ja schat, vandaag is er disco en hoor je vast weer Leef, ik hou van dit meisje! En oh ja Sinterklaas, we zitten er helemaal in hoor! Elke dag, ochtend, middag, avond, sinterklaasliedjes, gezellig joh 😆😋, Sinterklaas en piet, welke kleur dan ook, maakt haar niks uit, het is nog steeds super leuk! Dus we maken ons op voor Sinterklaas feest en daarna Kerst en luiden samen het oude jaar uit.

Maak er een mooie liefdevolle maand december van met een ieder die je lief is 💖

Wees geduldig (super moeilijk soms). Soms moet je door een moeilijke tijd heen om het beste te kunnen krijgen. Dus op naar een nieuw jaar vol mogelijkheden!!

Liefs

Natasja