Het ontstaan......

Wij zijn Maartje en Edith, oprichters van de Stichting Gwoon Handig en beide moeder van een zorgintensief kind. Als ervaringsdeskundigen weten we dat de opvoeding van een kind met een beperking naast mooie en bijzondere momenten, ook veel zware en stressvolle gebeurtenissen kent. Wij ondervinden regelmatig veel steun aan elkaar maar zeker ook aan andere (mantelzorg)vriendinnen. Het samen (met of zonder kinderen) dingen ondernemen, delen van onze ervaringen en geven van tips en advies aan elkaar voelt als een enorme versterking van onze eigen kracht.

Dit is precies wat we met de Stichting Gwoon Handig álle ouders van een zorgintensief kind gunnen: een eigen community opbouwen waar ze ten allen tijde op terug kunnen vallen.
Het is namelijk niet zo logisch voor zorgouders om een goed en stevig netwerk te hebben. Vaak is het lastig hun verhaal te delen met familie en vrienden. Zij kunnen zich niet inleven in de gezinssituatie en zien niet in hoe zwaar de dagelijkse begeleiding, verzorging en opvoeding is. Ook komen ze weleens met onhandig (vaak goedbedoeld) advies of (nog erger) hebben medelijden met je. Allemaal dingen die alleen nog meer gewicht geven aan de draaglast.

Het opbouwen van een netwerk met andere zorgouders een uitdaging die nogal wat energie vraagt. Je komt elkaar niet zomaar op het schoolplein of in de klas tegen, omdat nog steeds veel kinderen met de taxibus naar school worden gebracht. Speelafspraken thuis worden niet zomaar gemaakt, want je kent ouders niet en je geeft je kind met beperking niet zomaar aan een ‘vreemde’ mee.

Echt zonde want lotgenotencontact is enorm belangrijk en brengt zoveel. Doordat je, ongeacht de beperking van je kind, vaak tegen dezelfde dingen aan loopt is er herkenning maar vooral ook erkenning. Je kunt elkaar gerichte vragen stellen en zonder consequenties ervaringen delen en tips uitwisselen. Er is altijd wel iemand te vinden die in eenzelfde situatie heeft gezeten. Door elkaar op te zoeken en te delen, versterk je elkaar in je kracht. Je bent niet alleen, we verwelkomen je graag bij Stichting Gwoon Handig.

Hartelijke groet,
Maartje & Edith